Těsto
(2 dávky labuchtího těsta)
6 vajec
300 g (jemného) krupicového cukru
400 g másla + na vymazání
200 ml (polotučného) mléka
200 ml silné kávy, překapané nebo rozpustné
600 g hladké mouky
4 lžičky prášku do pečiva (nejlépe bezfosfátového)
2 špetky soli
+
25 g kvalitního kakaa
200 g kvalitní tmavé čokolády 70% (rozpuštěné)
Dokončení
150 g mandlového másla
500 g mascarpone
4 hrušky podle velikosti (oloupané, 2 minuty povařené a přes noc macerované v hruškovici)
karamel
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse ušlehejte buď ruční balonovou metlou, elektrickými metlami, případně v robotu s nasazenou metlou vejce s cukrem do pěny. Do ještě horkého rozpuštěného másla vmíchejte studené mléko, směs promíchejte s vejci s cukrem, přidejte všechny ostatní suroviny a vše důkladně umíchejte do hladkého těsta.
Těsto rozdělte do 2 vymazaných forem o průměru 22 cm, vložte je do trouby a pečte 30 až 40 minut, až těsto vyběhne a zezlátne. Vychladlé korpusy seřízněte a každý z nich vodorovně rozkrojte na poloviny.
Zatímco se korpusy pečou, připravte si karamel a mandlové máslo podle receptu na str. 22. Jednotlivé díly korpusu potřete karamelem a mascar-pone utřeným s mandlovým máslem. Dort ozdobte hruškami a přelijte zbylým karamelem.
Recept na mandlové máslo:
Mandlové máslo
400 g nesolených pražených (mandlí * 1 lžíce medu * špetka soli
Mandle se lžící medu a solí promixujte tyčovým mixérem nebo ve výkonném robotu s nožovým nástavcem na velmi jemnou kaši (bude to trvat dlouho, proto nechte raději v průběhu mixér odpočinout). Jak budete pokračovat, začne se uvolňovat olej a tím se z rozsekaných kousků začnou vytvářet hrudky. Máslo nebude hotové dříve, než docílíte dokonale hladkého krému. Skladujte ho v lednici v uzavíratelné sklenici až 4 týdny.
Recept na Karamel:
Karamel
50 g (jemného) krupicového cukru * 40 ml smetany * špetka soli
Cukr nechte na pánvi rozpustit, opatrně k němu vlijte za stálého míchání smetanu a krátce povařte, až se vše spojí do hladké hmoty. Jemně osolte, sůl krásně odpíchne chuť karamelu.
Recept pochází z knihy “La Buchta”. Vydalo nakladatelství Smart Press.
Foto: La Buchta